De pe vremea lui Pazvante Chioru’

Se pare că ori oltencele trag către blogul asta, ori am eu ce am cu oltencele. 🙂 Acest post este scris de Ioana Voicu, o isteaţă şi o frumuseţe de fată pe care o găsiţi şi pe Twitter.

Refuz să cred că există români care să nu fi auzit sau să nu fi folosit vreodată expresia ”de pe vremea lui Pazvante Chioru’”. Această sintagmă a intrat în circuitul limbii române făcând referire la vremuri demult apuse, evenimente ieșite din actualitate, având înțelesul de vechi, arhaic, fapt din trecutul îndepărat.

Cine a fost Pazvante Chioru’ si cum a rămas el în folclorul romanesc prin această expresie?

Ei bine, Pazvante, pe numele adevărat Osman Pazvantoglu, a devenit personaj de basm deoarece a cutezat să se ridice împotriva autorității Înaltei Porţi și să creeze un adevărat pașalâc independent, cu capitala la Vidin, relații diplomatice private și monedă proprie. El este cunoscut şi drept conducător al bandelor de „pazvanţi”care au întreprins unele din cele mai crunte jafuri din istoria Ţării Româneşti.

Numele lui Pazvante a rămas impregnat în mintea și în conștiința poporului român drept cel al tâlharului sângeros care a terorizat Ţara Românească și care, la 1800, a jefuit şi a incendiat Craiova. Din cele circa 7.000 de case, câte avea pe vremea aceea Craiova, doar 300 au rămas neincendiate.

Numele de Pazvante Chioru’ i-a rămas acestui personaj de poveste în urma unei lupte cu cetele de haiduci români, când Iancu Jianu îi scoate un ochi cu iataganul.

Sursa Foto

Advertisements
This entry was posted in Expresii Româneşti and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to De pe vremea lui Pazvante Chioru’

  1. Marieta says:

    Hehehe, oltencele tale frumoase şi minunate!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s